www.moggeshemsida.se

Raggare från hela Sverige på 50 60 70 talet

RAGGARE 1960-talet

RAGGARE 1960-talet

På 60-talet fanns det något som vi kallade siskor och raggare. Siskor höll till på Götaplatsen och raggare höll till på Kungstorget i Göteborg. För raggarna var det stora intresset amerikanska bilar. Det blev ett stort gäng till slut som samlades på kvällarna och snackade bilar samtidigt som man inte skall förglömma pricken över i:et alla tjejer som hoppas få åka med i någon tuff och häftig bil, likaså ville raggarna ha med sig en söt tjej som man kunde imponera på genom sin fräcka bil eller tuffa stil. Det var inte bara Kungstorget som var samlingsplats, det fanns ett fik på torgatan vid Kvarnberget som hette Wimpy vilket också var den stora samlingsplatsen med jukebox och flipperspel viktga saker  för Raggare. En kort tid fanns det också ett fik på Ringön som kallades Farsans, tyvärr revs detta i samband med planeringen av tingstadstunneln. Härifrån utgick man ofta och åkte till någon fest eller man valde att åka i karavan till en närliggande stad för att t.ex. köpa korv och ta ett par varv på den stadens torg. Ett vanligt kvällsnöje var också att åka upp och ner för Avenyn, men då var det inga farthinder eller enkelriktade gator som det är nu, mycket för att visa upp sig. Idag är det ett nöje som studenterna tagit sig an på examensdagen att få åka upp och ner på Avenyn, i naturligtvis en amerikansk bil. Bilen blev ett andra hem för många. En del ägnade all sin tid åt att putsa och hålla sin bil i ordning för att kunna glida fram i ett dollargrin andra använde den mer som en bruksbil. Tyvärr blev raggare ett skällsord för vanliga "svensson" och polisen hade inte heller samma syn på bilarna och dess säkerhet som raggarna själva utan det upprättades ofta flygande besiktning vilket i många fall resulterade till att rött klistermärke, som polisen klistrade i framrutan, med ett kryss vilket betyder körförbud. I en del fall var det ingen idé att iordningsställa felen utan bilen fick gå till skrot och istället valde man att köpa en ny bil för några hundralappar. Raggarna var naturligtvis som alla andra ungdomar stökiga och högljudda ibland men eftersom deras bilar utmärkte sig från svenssonbilar med ofta bullrande V8:or samt att en del passagerare var berusade och på sitt sätt gjorde lite revolt mot samhället syntes dessa mer än vad siskorna gjorde som höll sig till Götaplatsen och åkte på lambrettor (vespa).

Detta kritiserade ungdomslivet har idag blivit KULT och det anordnas hur mycket träffar som helst runt hela Sverige med gamla amerikanska bilar och raggarna lever vidare!!!!!!!!!

Hej här kommer lite av det jag tycker om

Hej här kommer lite av det jag tycker om,så här är det bara att välja jag tar emot pengarna på min hemsida hi hi
http://www.dreamcars.se/archive.asp

Dreamcars.se - Klassiska amerikanska drömbilar!

www.dreamcars.se

Klassiska amerikanska bilar i toppskick

Lite om livet som Raggare 60 talet

Hej jag ska se vad jag kommer ihåg om den här tiden, då man var ute och jagade  tjejer med sina kompisar,för man var några stycken som alltid hängde ihop,jag var mycket med min bror som tyvärr inte finns mer bland oss idag,men vi hade mycket roligt när vi var ute och åkte runt kungstorget som var det stora raggarstället här i Göteborg på den tiden,och jag tror det var där jag träffade min första fru,som oxå var här och raggde killar hi hi .

Så nu upplever jag den här tiden igen med den här sidan på min Hemsida,och vill dela med mej om hur jag upplevde det här tiden,för man glömmer nog aldrig den här tiden,men med datans hjälp så kan man få vara med på den här resan igen,och som jag är mycket glad för att det här är bevarat som det är idag.

                    Hej nu slutar jag för idag kommer igen när minnet kommer tillbaka igen hi hi  

Länkar och berättelser jag kommer ihåg från den här tiden

Svenska Raggare 50 Talet Bilder

Svenska Raggare och Knuttar 50-60 tal

Raggare i Lindesberg, sommaren 1964

Bilar, 50-tal & Rock'n'Roll del 1

SVT Dokumentär - Raggarliv del 1

Bilar, 50-tal & Rock'n'Roll del 3

cruising

Raggare 1960-1970 bilar som rullat i Göteborg

Vackra flickor och bilar på parad - Sollefteå

Senaste kommentarer

20.10 | 08:30

Trevligt!

11.04 | 16:16

Tack Mogge !! kul att se gamla minnen

11.02 | 18:34

Finns museet i Örebro kvar?